De IEC 62133-norm is de belangrijkste standaard voor de elektrische veiligheid van lithium-ion batterijen als het op de export hiervan aankomt. Oplaadbare cellen en batterijen met alkalische en andere niet-zuurhoudende elektrolyten voor gebruik in draagbare toepassingen dienen te voldoen aan deze norm. In Februari 2017 werd door de International Electrotechnical Commission de IEC 62133 second edition uitgebracht. Dit is een internationale veiligheidsstandaard voor lithium-ion batterypacks en voornamelijk bedoeld om de specificaties van losse cellen en batterypacks die alkaline of non-acid elektrolyt bevatten vast te leggen.
Deze tweede editie bevat enkele belangrijke wijzigingen met betrekking tot lithium-ion batterijen en is voornamelijk bedoeld voor leveranciers van lithium-ion cellen en packs maar ook voor gebruikers hiervan. De grootste verandering heeft betrekking op een nieuwe test; forced internal short circuit. De IEC 62133 test bestaat uit 10 verschillende onderdelen:
- T1 Charging procedure
- T2 Continu laden met CV (constant voltage)
- T3 Belasting bij hoge omgevingstemperatuur
- T4 Externe kortsluiting
- T5 Drop/Shock test
- T6 Thermal abuse test
- T7 Impact/crush test
- T8 Overcharge test (secondary cells)
- T9 Forced Discharge test
- T10 Forced internal short circuit test
Lithium-ion cellen en lithium-ion batterypacks die zijn bedoeld zijn voor normaal gebruik moeten veilig zijn en onder alle omstandigheden normaal blijven functioneren. Cellen en batterijen die onderhevig zijn aan verkeerd gebruik mogen géén significant gevaar opleveren. Bij het produceren van een lithium-ion batterypack van losse cellen levert de fabrikant van deze cellen een testrapport aan dat de conformiteit volgens deze norm bevestigt. Bij een nieuw samengesteld batterypack kan deze IEC test voor elektrische veiligheid opnieuw uitgevoerd worden. Zie ook UN 38.3 certificering